O outono é unha época moi característica en Galicia. Esta é unha terra moi ancorada pola natureza e, polo tanto, os cambios de estación afectan moito ao noso modo de vida, paisaxes, gastronomía e celebracións.
En Pulpería Porta Catering, como empresa de catering en Galicia especializada en comida tradicional galega, encántanos gozar de pratos e sobremesas na súa época característica do ano. Todos coincidimos en que o turrón, por exemplo, non se goza igual no verán que na Noiteboa... Todo á súa hora.
Sobremesas típicas do outono galego
Precisamente por este motivo, nesta entrada imos falarvos das sobremesas máis típicas do outono galego. Un tempo moi especial en Galicia, xa que é un momento de transición entre os nosos marabillosos veráns, cheo de festas e incribles paisaxes marítimos ... aos nosos invernos duros, húmidos e fríos. Este contraste é sen dúbida unha das cousas que máis marcan o carácter dos galegos: podemos ser os máis alegres e saíntes ou os máis serios e caseiros. Só... ¡Depende!
Chega o outono coas follas cubrindo cidades, vilas e terras, cos primeiros días de choiva e orballo... e con cheiro a castañas. Deixamos atrás as churrascadas e adentrámonos de cheo no tempo dos magostos. Hoxe, na Pulpería Porta Catering, imos ver cales son as sobremesas máis típicas para gozar no outono de Galicia:
- Papanduxas: camiñamos por calquera camiño e non deixamos de atopar mazás no chan. Estas mazás que ninguén quere nin esixe son precisamente as idóneas para facer deliciosas papanduxas ou mazás asadas. Toma unha bolsa e recolle as mazás, lévaas a casa, engade un pouco de azucre, un chorriño de augardente... e ao forno. Unha sobremesa típica e bastante saudable para gozar dun bo postre despois da cea no outono.
- Membrillo: un clásico adorado por case todos. Os marmelos recóllense en outubro, razón pola que esta sobremesa é moi propia da época do outono. Estes froitos atópanse principalmente nas zonas do interior de Galicia. Mesturado con queixo fresco, requeixo ou calquera dos nosos queixos típicos (algúns cun sabor suave); é unha sobremesa perfecta para o outono. Tamén nos serve para almorzar, merendar... Mentres non nos impidan, comémolo a tódalas horas.
- Castañas asadas: as raíñas do outono galego, sen dúbida. O outono é a época do magosto, unha das festas máis arraigadas de Galicia xunto co Entroido e a noite de cacharelas de San Xoán. O magosto non ten unha data fixa, pero é unha celebración semellante á vendima: en vez de con uvas, con castañas. En todos os bosques e incluso zonas verdes urbanas de Galicia podemos atopar castañas. É a hora de recollelas e asalas para gozar da sobremesa máis sinxela e deliciosa do outono galego. Non esquezas cortalas antes de metelas no forno.
- Castañas, castañas, castañas: as castañas asadas son o xeito máis típico de comer estas froitas, pero pódense gozar de mil xeitos diferentes: como guarnición, en marmelada ou podemos facer un bolo de castañas.
Pulpería Porta Catering, un servizo de restauración en Galicia especializado en cociña galega
Como podes ver, se queres preparar unha sobremesa típica galega para o outono, tes unha opción. O mellor destas sobremesas é que están feitas con ingredientes que podemos atopar preto de casa, nos nosos bosques ou hortas. Así, recordaremos a sorte que temos de vivir neste recuncho do mundo e de ter unha cultura gastronómica tan natural.
En Pulpería Porta Catering somos amantes da cociña tradicional galega e profesionais da restauración para celebracións e na casa. Máis información sobre os nosos servizos e non dubide en contactar connosco.