En Galicia o entroido é moito máis que disfraces, desfiles e charangas. Ningunha festa na comunidade galega líbrase das súas comidas típicas e na nosa comunidade o máis estendido nestas datas son sempre as sobremesas.
Hoxe en Pulpería Porta imos facer un repaso polas nosas sobremesas máis características dos días de entroido, unhas sobremesas que non faltan tampouco no noso cátering nestas datas.
As orellas
As orellas son unha das grandes sobremesas do entroido en Galicia. Consómense por decenas e en cada casa ou cada local teñen a súa propia versión da receita con algún ingrediente extra que poida achegar un sabor distinto ou un groso da masa diferente que dea unha textura máis ou menos crocante despois de pasar polo aceite da tixola.
As orellas fanse fritindo unha masa a base de aceite, fariña, ovos, manteigas, azucre e leite. Como complementos non obrigatorios pódese recorrer á esencia de anís ou ás ralladuras de laranxa ou de limón para complementar a sobremesa e darlle un sabor especial.
As filloas
As filloas son a reinterpretación galega do que en Francia coñécese como Crepe, aínda que no caso da versión galega a masa é algo máis fina e os recheos son sempre doces, nunca salgados.
A versión primitiva das filloas era a que incorporaba sangue de porco na masa, aínda que hoxe o habitual é prescindir deste ingrediente para centrar esta sobremesa nunha masa fina a base de leite, auga, ovos, aceite, sal e fariña. Con todo iso faise a pasta que dá orixe á filloa tras pasar pola tixola.
O recheo das filloas galegas xa é unha cousa de gustos persoais, hai quen as come soas ou cun pouco de azucre, outros recorren ao mel ou as marmeladas e para os que queren algo máis contundente sempre están recheos como a nata, o chocolate ou a crema.
A bica
Este é unha sobremesa de consumo e venda durante todo o ano, pero que multiplica o seu interese e as súas vendas especialmente en entroido nun lugar onde o Entroido ten un valor máis que especial; Laza. A bica de Laza é unha sobremesa que dá fama a este pobo da provincia de Ourense e que se fai unicamente con dous ingredientes: ovos e nata. A receita é moi artesanal e o resultado, o dun biscoito doce e de gran esponxosidade.
As flores
De masa e sabor moi similar ao das orellas, o que fai especial ás flores de entroido é a súa forma. Este é unha sobremesa para o que é necesario un molde especial co que se corta a masa dándolle ese aspecto de flor tan característico que se mantén despois de fritir a masa na tixola.
Como ben se ve, Galicia é un lugar de sobremesas e de gastronomía e en Pulpería Porta adaptámonos ás datas para ofrecer sempre comidas que sexan de tempada. Coas sobremesas non facemos unha excepción.