Se dicimos que o polbo en Galicia é pouco menos que unha relixión, non imos sorprender a ninguén. É un dos nosos bocados máis tradicionais e coñecidos a nivel mundial e, a pesar de que a súa preparación poida parecer sinxela, ten os seus trucos, que manexan á perfección as mellores pulperías como Pulpería Porta. A nosa especialización son os caterings e eventos, así que moi posiblemente xa terá degustado nalgunha ocasión o polbo co que traballamos para os nosos clientes.
Pero, que deben ofrecer as mellores pulperías de Galicia?
As pulperías máis destacadas en Galicia son aquelas que -sen ningunha dúbida- ofrecen un produto de calidade, unha cocción adecuada e un servizo amable e profesional. En canto ao primeiro, ofrecer polbo fresco e da mellor calidade é algo moi sinxelo en Galicia: chega directo das nosas costas e lonxas.
Como dicimos, non obstante, non hai unha maneira única de preparar o polbo, xa que existen certos aspectos que se deben considerar para obter un resultado óptimo e do gusto dos clientes:
- É fundamental que o polbo sexa fresco e proveña das costas galegas, onde se captura de maneira respectuosa co medio ambiente mediante nasas. O polbo galego, de sabor máis delicioso e tamaño máis reducido en comparación co procedente de outros puntos xeográficos, é o máis apreciado e o que traballamos en Pulpería Porta.
- Para ablandar as fibras do polbo e evitar que quede duro, é recomendable conxelalo previamente e logo desconxelalo lentamente na neveira.
- A cocción do polbo lévase a cabo nunha caldeira de cobre con auga fervendo e sen sal. Introdúcese e sácase da auga varias veces para asustalo, o que axuda a que a pel non se desprenda. O tempo de cocción varía segundo o tamaño do polbo, pero xeralmente oscila entre 20 e 40 minutos.
- Unha vez cocido, o polbo córtase en trozos regulares con tesoiras e preséntase nunha táboa de madeira redonda. Aliñase con aceite de oliva virxe extra, pemento doce ou picante e sal gorda. Sóese acompañar de cachelos (patacas cocidas con pel) ou pan de millo.
- Para disfrutar do polbo, é tradicional utilizar palillos de madeira e maridalo cun viño branco novo e afrutado. Un albariño sempre lle quedará perfecto.
Polbo á feira, unha tradición recoñecida mundialmente
O polbo á feira ou á galega é a forma máis popular e tradicional de consumilo en Galicia. Aínda que sexa a máis coñecida a nivel internacional, desde Pulpería Porta podemos asegurarche que as mellores pulperías de Galicia teñen outras deliciosas maneiras de presentalo. ¿Uns exemplos? O polbo caldeirada, que se guisa con patacas, cebola, allo e pemento; o polbo á mugardesa, que se cociña con cebola, loureiro, pemento e viño branco; ou o polbo á prancha, que se adereza con allo, pereixel e limón.
O esencial, en calquera caso, é elixir un lugar que respecte a materia prima, a tradición e o gusto do cliente. Queres preguntarnos algo máis sobre as mellores pulperías de Galicia? Pois en Porta pomos á túa disposición.