¿Gústache o polbo? Se é así, estamos máis que seguros de que probaches algunha vez o polbo á feira, o prato máis típico da gastronomía galega e unha das tapas máis populares en toda España. Pero, ¿sabes como se prepara este delicioso manxar en pulperías tradicionais como Pulpería Porta? Neste artigo contámoste ambas as cousas.
O polbo á galega: un sabor único
O polbo á feira, tamén chamado polbo á galega, é unha receita sinxela que só precisa dun entrañable cefalópodo da nosa ría, aceite de oliva, sal e pementón. Sen embargo, non é tan fácil como parece conseguir que o polbo quede tenro e xugoso, e que o aliño teña o punto xusto de sabor. ¡Por iso damoste estes consellos!
O primeiro que hai que ter en conta é a calidade do polbo. O ideal sería mercar un polbo fresco galego, que ten unha carne moi sabrosa e firme. Se non o podes atopar fresco, tamén o poderías facer con polbo conxelado.
A cocción, fundamental
O segundo aspecto importante é a cocción do polbo. Hai varias formas de facelo, pero a máis tradicional é a que se fai nunha pota de cobre, xa que se di que lle dá un toque especial. Pónselle auga sen sal na pota e espérase a que bote. Entón, cóxese o polbo pola cabeza e introdúcese e sácase tres veces seguidas da auga fervendo, para "asustalo" e evitar que lle caia a pel.
Logo, déixase o polbo dentro da auga e espérase a que volva a ferver. A partir dese momento, cóntase o tempo de cocción, que dependerá do tamaño do polbo. Unha regra xeral é cocelo uns 30 minutos por cada 2 kg de peso.
Para saber se o polbo está no seu punto, pódese pinchar cun tenedor a parte máis gorda dos tentáculos. Se entra con facilidade, o polbo está listo. Entón, apágase o lume e déixase o polbo dentro da auga uns 10 minutos máis.
Corte e aliño do polbo
O terceiro aspecto clave é o corte e o aliño do polbo. Sácase da auga e escórrese ben. Córtase cunhas tesoiras en rodaxas dun centímetro de grosor e colócanse sobre un prato de madeira previamente humedecido co xugo do polbo. Espolvoréase sal gorda por enriba e aliñase con aceite de oliva virxe extra e pementón doce ou picante, ao gusto. Sírvase quente ou templado, acompañado de pan ou de patacas cocidas (cachelos).
As pulperías, garantía dun polbo de éxito
O polbo á feira é, sen dúbida, unha das xoias da gastronomía galega e unha receita que merece a pena probar e desfrutar. Seguindo estes consellos pódese facer ti mesmo na túa cociña, pero se vives en Galicia, vés de visita ou vas organizar un catering no que non queiras que falte este bocado, a última clave é confiar nos expertos: en Pulpería Porta garantímoste o mellor en polbo á galega. ¡Chámanos e falamos!